dilluns, 28 de novembre del 2011

ET IN ARCADIA EGO



                                  "Et in arcadia ego" - Nicolas Poussin 1637-1638


Al cuadre hi ha quatre personatges, una dona i tres homes, davant d’una tomba, en un paisatge paradisíac. La dona, a la dreta de la imatge, està sent observada per un dels homes, que senyala alguna cosa que es troba en el sarcòfag. Un altre home, amb un genoll al terra, mira i senyala al mateix lloc. El quart personatge està de peu, al costat de la tomba i repenjat en ella, mirant pensatiu el personatge que està de genolls. Els tres homes semblen ser pastors, però les seves vestimentes recorden a l’antiga Grècia. La dona també està vestida de manera grega, però no sembla ser una pastora. La tomba es molt geomètrica, i no té cap tipus de decoració.





ELS ROMANS I l'OCI

        1. L'AMFITEATRE




      A/ l'Edifici:


           L'amfiteatre era un edifici public, típic de l'Imperi Romà, on es feien espectacles de caràcter violent.
           Es diferencia d'un teatre Romà perque la forma de l'amfiteatre es circular i la del teatre és un semicercle.
     
           Un dels teatres que es conserva més be i més conegut, es el de Roma (el Coliseu) :


       
      B/ Espectacles:


            A l'amfiteatre combatien els gladiadors, i es podia arribar a ser gladiador de 3 maneres diferents:
                  1. Sent Condemnat a mort o a treballs forçats.
                  2. Ser un esclau castigat pel seu amo.
                  3. Ser un ciutadà lliure que renuncia a tots els seus drets com a ciutadà.
           
           Cuan un gladiador queia vençut al terra i suplicava clemència el públic decidia si habia de viure o ser degollat.


                             
           També es feien espectacles de feres, que consistien en mostrar bèsties exòtiques, combats entre bèsties i combats entre bèsties i gladiadors.




            A l'Amfiteatre de Roma tambe es podien fer lluites navals.            


               








      C/ L'Amfiteatre de Tarragona


            l'Amfiteatre de Tarragona va ser construit al segle II sobre una funerària.


            S'hi disputaven tot tipus de competicions de gladiadors, exhibicións de caça, exhibicións atlétiques i suplicis de mort.

           Tenia Capacitat per 15.000 persones.




   
        2. EL CIRC.
           
            El circ Romà es un dels edificis lúdics més importants de les ciutats Romanes. S'hi feien carreres, espectacles i representacions que commemoraven les notícies de l'Imperi Romà.


            El Circ Màxim de Roma va ser construit en el periode imperial i remodelat per diferents emperadors, era el que tenia més capacitat  (250.000 persones) i el més gran que s'ha construit mai.


           
      Circ Romà de Mèrida
           
            Tenia més de 400 metres de longitud i 30 metres d'ample, era l'Edifici destinat a l'Oci més gran de la ciutat.



      Circ Romà de Tarragona

            Tenia una capacitat de 25.000 persones i va estar actiu fins el segle V, tenia 117 metres d'ample i 350 metres de longitud.
             
             Actualment està parcialment visitable, ja que ha quedat inmers en la estructura de Tarragona

        3. EL TEATRE

            El teatre Romà era un edifici tipic de la época romana, on s'interpretaven obres teatrals del periode clàssic. 

                                             (teatre de Sagund)

            A diferència dels amfiteatres els teatres no tenien forma circular, eren un semicercle encarat a l'escenari on els actors interpretaven l'obra, i davant les grades en un petit semicercle actuava l'Orquestra.
              

dimarts, 22 de novembre del 2011

COMPROVACIÓ DE LECTURA DE l'EXERCIT ROMÀ

El primer gran reformador del ejército fue Mario los soldados se reclutaron entre los más pobres de la población, con un largo tiempo de servicio, y gradualmente fueron convirtiéndose en mercenarios , sin otro oficio que el de las armas.

La unidad táctica de infantería es la legión. Deriva directamente de la falange dórica , introducida en el Lacio a través de las ciudades de la Magna Grecia. La falange era una fuerza de infanteria pesada, mientras que la caballería tenía encargada la maniobra. La legión se subdivide en cohortes, manípulos y   centurias.                                

Una legión constaba de 60 centurias y su contingente teórico era de 6000 hombres.

Armamento. El armamento defensivo del legionario romano constaba de: casco, coraza, probablemente grebas y un escudo  de más de un metro de alto. Las armas ofensivas consistían en una jabalina (pilum) y una espada corta ( gladius ) de origen ibéico.
El pilum era una lanza de madera con punta de hierro que se lanzaba a distancia   para desorganizar las filas enemigas; una vez establecido el contacto, se empleaba la espada.

Además de sus armas, el soldado debía llevar en su mochila individual (sarcina) sus víveres, utensilios para cocinar, los e instrumentos de zapa y fortificación.
                                             .
Los oficiales inferiores eran los   centuriones   o comandantes de las centurias. Los  primorum ordinum centuriones o primi ordines era el nombre que se daba a los centuriones de la  primera centúria ; Eran oficiales superiores los tribunos  militares (  tribuni militum }, y los legados (   legati  )           ; En tiempo de César ejercían de lugarteniente del general los   legados  que pertenecían a la nobleza senatorial y caballeros, y venían a formar el estado mayor del general.

Tropas especiales. Adjuntos al estado mayor estaban también los praefecti fabrum o jefes  de ingenieros ;

Las tropas legionarias estaban formadas por la  infanteria pesada. La  caballeria  y la infantería ligera estaban encuadradas en unidades independientes de las legiones, designadas como  tropas auxiliares (auxilia); las componían soldados no ciudadanos, provinciales y extranjeros. Los auxiliares de infantería consistían sobre todo en honderos y   arqueros; la caballería, cuyas formaciones se llamaban alae o cohortes alariae, por desempeñar generalmente misiones de flanqueo (por las ‘alas’), estaba mandada por los praefecti   equitum .

Para ponerse a resguardo de posibles sorpresas, el ejército romano se hacía fuerte todas las noches en un campamento fortificado que recibía el nombre de  . Durante la marcha, el general enviaba por delante un destacamento encargado de elegir un      puesto, fácil de   defender   y, a ser posible, con posibilidad de abastecerse de  agua , leña y forraje.

El campamento tenía forma de  cuadrilatero rodeado de un foso y una   estacada . Llegadas las legiones, se emprendía inmediatamente el atrincheramiento. Una trinchera excavada (    fossa    ) solía tener cuatro metros de anchura por tres de profundidad. Con la tierra excavada se levantaba un muro (agger), coronado por una  estacada   (uallum). Las dimensiones del campamento dependían, naturalmente, del número de legiones que en él debieran alojarse, pero su plano siempre era el mismo. En el centro de cada lado del cuadrilátero se abría una puerta. La porta praetoria estaba orientada hacia el enemigo  , a la que correspondía, al lado opuesto, la porta decumana. A ambos lados se abrían la porta principalis   dextra                   y la porta principalis      sinistra   . El interior estaba dividido según una cuadrícula de   calles  (uiae) que discurrían entre las  tiendas (tentoria). Las calles dos principales, que se cortaban en ángulo recto en el centro del campamento, eran la   uia principalis, que iba de una puerta lateral a la otra, y la uia    praetoria  , que desembocaba en la puerta del mismo nombre. En la intersección de ambas calles principales se abría el    forum    , o explanada para las asambleas, con el  praetorium, pabellón del    general   , y el quaestorium  , alojamiento del cuestor y de los servicios administrativos y de intendencia. Alrededor del praetorium se alineaban las tiendas del estado mayor  y de las tropas elegidas. Entre eluallum. y las tiendas se dejaba un espacio (interuallum) para facilitar las entradas y salidas.
Cuando una tropa debía permanecer alojada durante mucho tiempo en un determinado lugar, se construía un    campamento permanente  (castra statiua). Si era para pasar el   invierno , recibía el nombre dehiberna. En la época imperial muchos campamentos permanentes se convirtieron en núcleos de población urbana que desempeñaron un gran papel en la romanización de las provincias.